Mission Statement

De Planteneter inspireert tot, informeert over en begeleidt bij de plantaardige lifestyle. De Planteneter wil mensen hun eigen verantwoordelijkheid voor voeding en gezondheid weer terug geven. Want een gezond lichaam is het resultaat van een gezonde lifestyle.

Bedrijfsgegevens

De Planteneter

  • info@deplanteneter.nl
  • VOF De Planteneter
  • KvK nummer 59694246
  • BTW nummer NL 8536.07.539.B01
Meer

De nieuwe SCHIJF VAN VIJF en 10 redenen om plantaardig te eten

door Boele Ytsma op 29 maart 2016 om 20:36 over , , , en
29 maa

Iedereen is het er over eens: groente en fruit is gezond. Sinds vorige week is zelfs het Voedingscentrum voorbij de karige 2 stuks fruit en 2 ons groente. Ze schrijven nu: "Onbewerkte producten voeren de boventoon in de nieuwe Schijf van Vijf. Veel fruit, groente en volkorenproducten. Vlees mag wat minder en kan vervangen worden door peulvruchten, noten, ei of tofu." Het is een geweldige stap vooruit. Er komt vast een dag dat ook het Voedingscentrum ons vertelt: ga maar gewoon helemaal plantaardig eten. 

Complimenten aan het Voedingscentrum

Enkele weken geleden nam ik deel aan een paneldiscussie aan de Hanze Hogeschool in Groningen voor de opleiding Voeding en Dietetiek. Daarin nam ik het onder andere op 'tegen' dr. Astrid Postma-Smeets van het Voedingcentrum. In dat gesprek beloofde zij mij dat ik blij verrast zou zijn over de nieuwe 'Schrijf van Vijf' die eind maart gepresenteerd zou worden. Inmiddels kennen we de nieuwe Schijf... en ze heeft gelijk gekregen: ik ben inderdaad zeer positief verrast.

De nieuwe Schijf legt een veel grotere nadruk op groente, fruit en volkoren graanproducten dan alle eerdere versies en noemt nu veel duidelijker noten, zaden en peulvruchten als goede leveranciers van eiwitten (in plaats van het vlees). En ook wordt nu nadrukkelijk het advies gegeven om minder vlees en zuivel te eten. Nee, hun aanbeveling is nog steeds niet: 'eet helemaal plantaardig', maar een stap in de goede richting is het zeker. Bijna driekwart van de Schijf is nu plantaardig - chapeau dus!

Ik hoop dat het nog eens zover komt dat het Voedingscentrum vertelt dat de beste keuze voor eigen gezondheid en de toekomst van de planeet is: eet plantaardig. Voordat het zover is zal ik je nog eens 10 goede redenen geven om nú al 100% plantaardig te gaan eten!

1. Plantaardig is super lekker

Wie eenmaal de plantaardige keuken ontdekt heeft, wil nooit meer anders. Het is lekker, overvloedig en ontzettend gevarieerd. De hele wereldkeuken komt voorbij. Met groenten, knollen, peulvruchten, granen en kruiden kun je eindeloos variëren. Van hartige taarten, groenteschotels, pasta’s en pizza’s tot heerlijke curries, burrito’s of wraps en van smakelijke soepen en salades tot plantaardige taarten en desserts. En natuurlijk altijd heerlijk vers en zoet fruit als tussendoortje of zelfs als volwaardige maaltijd. De planteneter ontzegt zich niks!

2. Plantaardig is liefdevol

Wie wil dat nou niet: een leven van mededogen en liefde? De plantaardige lifestyle is dat! Het is liefdevol voor de dieren, want die hoeven niet te lijden en te sterven. Het is liefdevol voor de aarde, want het vraagt niet om de roofbouw die nodig is voor veeteelt. Het is liefdevol voor al je medemensen, want we kunnen meer dan genoeg plantaardig voedsel produceren voor 10 miljard wereldburgers of meer – honger is niet nodig. En, last but not least, het is liefdevol voor je eigen lichaam, want het geeft je alles wat je nodig hebt zonder dat het schade doet. Hoeveel mooier wil je het hebben?

3. Plantaardig is schoner

Dat is een les uit de biologie: hoe hoger je op voedselladder staat, des te meer vervuiling zich ophoopt. De ijsberen van de Noordpool zijn er een verdrietig voorbeeld van. Het blijken de meest vervuilde dieren op de planeet te zijn, omdat ze aan het eind van de voedselketen staan. Gelukkig hebben wij een keuze! En plantaardig eten betekent laag in de voedselketen staan. Hoe plantaardiger, des te schoner.

4. Plantaardig is veiliger

Eens in de zoveel tijd worden we opgeschrikt door gruwelijke rapporten die ons vertellen hoe het toegaat in de vleesindustrie. Steeds vaker ontdekken we dat vlees en zuivel niet veilig zijn. Het is een megagrote industrie waar gezondheid niet het belangrijkste is. Er wordt met vlees, eieren en melk meer gesjoemeld dan ons lief is. Goed beschouwd is dierlijk voedsel zelden echt veilig – voedselvergiftiging ligt altijd op de loer. Hoe anders is dat met plantaardig voedsel (zolang dat niet verontreinigd wordt met bacteriën uit de vleesindustrie): groente, fruit, granen, peulvruchten, noten en zaden zijn veilig voedsel!

5. Plantaardig is gezonder

Ons lichaam is gemaakt voor plantaardig voedsel. We kunnen niet zonder de vezels, vitaminen, mineralen, antioxidanten en fytochemicaliën uit groente en fruit. Aan de andere kant ontdekken voedingswetenschappers steeds duidelijker hoe schadelijk vlees, zuivel en eieren voor ons lichaam zijn. We zijn er niet voor gemaakt en het leidt tot de epidemie van welvaartziekten waar we nu mee te maken hebben. Planteneters zijn aantoonbaar gezonder, fitter en worden bovendien, volgens onderzoek, jaren ouder.

6. Plantaardig maakt slanker

Het blijkt uit elk onderzoek: planteneters hebben een opvallend lagere gemiddelde BMI dan alleseters. En de meeste ‘nieuwe plantenters’ ontdekken het ook zelf: ze worden slanker. En daar hoeft niet voor ‘gelijnd’ te worden. Planteneters kunnen royaal blijven eten en toch hun gezonde gewicht bereiken – dat moet toch als muziek in de oren klinken voor een natie waarvan meer dan 40% aan overgewicht lijdt?

7. Plantaardig is gemakkelijk

Het makkelijkste voedsel op aarde is vers fruit. Sneller dan fastfood: eetbaar zonder enige bereiding en in een ‘verpakking’ die 100% afbreekbaar is. Daar kan geen Big Mac tegenop. Maar het geldt eigenlijk voor álle plantaardige voedsel: het is overal op aarde verkrijgbaar, het is gemakkelijk houdbaar en het is heel eenvoudig te bereiden. Je hoeft geen keukenprinses te zijn om een heerlijke smoothie of salade te bereiden – immers alle ingrediënten zijn al smakelijk van zichzelf!

8. Plantaardig geeft meer energie

Sporters presteren beter op een plantaardig eetpatroon. Ze hebben meer energie en herstellen sneller van hun inspanningen. Maar dat geldt niet alleen voor sporters. Bijna iedereen die plantaardig gaat eten voelt het. Omdat plantaardig voedsel veel eenvoudiger door ons lichaam verwerkt wordt, houden we meer energie over voor ons dagelijkse leven - het is geen hogere wiskunde, een kind kan het begrijpen. Wie het niet geloven wil hoeft het maar 3 weken te proberen.

9. Plantaardig maakt écht verschil

Veel mensen willen graag de wereld verbeteren. Het is ook hard nodig, zo vertelde het klimaatbureau van de VN ons. Sommigen schrijven er boeken over, anderen gaan demonstreren. Allemaal heel nuttig. Toch verandert de wereld alleen door mensen die echt iets gaan doen! En dan niet dingen in de marge zoals met spaarlampen en hybrideauto’s, nee, échte dingen. Dingen die de wereld veranderen. Zoals planten eten. Want daarmee reduceer je je persoonlijke mondiale voetafdruk met 50-80%. Kijk, dan maak je verschil!

10. Plantaardig is inspirerend en hip 

Planteneters zijn bewuste mensen. Ze maken een radicale keuze – voor de dieren, de aarde of voor zichzelf. Daar kun je niet omheen. Planteneters vallen daarom op, ze onderscheiden zich. Mensen ergeren zich aan hen of bewonderen hen. Maar hoe je het ook wendt of keert: planteneters inspireren. Vaak is het besmettelijk en gaan ook anderen de plantaardige lifestyle proberen.

Tien goede redenen om plantaardig te gaan. Persoonlijk vind ik élk van de tien redenen al genoeg om de keuze te maken. Maar ik ben nieuwsgierig: welke reden vind jij het meest overtuigend? Of heb je misschien nog een betere?

Boele Ytsma

P.S. Probeer plantaardig gratis en vrijblijvend!

 

NIEUWSBRIEF

Meld je nu aan!
 
Voornaam*
E-mail*
 
 
Je ontvangt meteen de laatste nieuwsbrief!
 
dit veld niet invullen s.v.p.

Gratis VIDEOcursus

VIDEOcursus: De 14 geheimen van persoonlijke bloei!
 
Voornaam*
E-mailadres*
 
dit veld niet invullen s.v.p.

Eén week BLOEI!

Waar mag ik de eerste week van BLOEI! naar toe sturen?
 
Voornaam
E-mailadres*
dit veld niet invullen s.v.p.

Boele en Anat starten een beweging!

Hallo aarde is een initiatief van Boele Ytsma en Anat Gringhuis. Zij willen daarmee een beweging starten van mensen die zich verbinden met elkaar, met de aarde, met de natuur. Mensen die verantwoordelijkheid willen nemen voor de aarde uit liefde voor het leven zelf. Licht en vrolijk, gul en gulzig, eenvoudig en overvloedig.

Hallo aarde is een dagelijkse vlog waarin zij je deelgenoot maken van hun boeiende en bloeiende leven. Van het aanleggen van prachtige tuinen en het bouwen van een energieneutraal huis tot reizen naar inspirerende plekken en rijden in een electrische auto. Ze laten je meekijken in hun dagelijkse leven. Ze delen hun recepten voor een gezonde lifestyle (zowel in de keuken als elders in het leven).

LEES HIER MEER!

Bestel hier mijn boek

Hét Nederlandse boek over de plantaardige lifestyle! Als je gezondheid je lief is, wil je dit boek niet missen. 

-- TIJDELIJK UITVERKOCHT! --

Abonneer je op de DAGELIJKSE VLOG van Hallo aarde

Boele en Anat maken elke dag (élke dag!) een video over hun leven. Daarin laten zij zien hoe ze leven, hoe ze eten, hoe ze plannen maken en uitvoeren. Ze laten diep in hun leven kijken en delen hun persoonlijke inzichten over een goed en overvloedig leven. 

Eén ding is zeker: geen dag zal hetzelfde zijn. Kijk hoe Boele en Anat werken aan hun permacultuurtuin, hoe ze hun oude boerderij verbouwen tot een energieneutraal huis, hoe ze zonnestroom opwekken voor hun eigen electrische auto(s), hoe ze een lunchroom in Groningen voorzien van verse groenten, hoe ze hun ideeën en idealen van dag tot dat uitleven. 

Als je je voor € 10,- per maand abonneert op de dagelijkse vlog voorzie je jezelf van een dagelijkse dosis inspiratie en informatie en help je Boele en Anat met de uitbouw van hun plannen. Je betaalt per maand, dus je verplicht jezelf tot niks. Maar je maakt er wel veel moois mee mogelijk.

Abonneer je nu!